Хижа Мальовица

with No Comments

Предполагам, че съдбата ми е да попадам на гаджета, които обичат планината, но не просто да се излегнат, да я гледат и да се наслаждават, а да се катерят и да покоряват различни върхове, ако е възможно всеки ден.

А аз като една видна пловдивчанка разбирам планината като едно място, на което отиваме, излягаме се и нищо не правим. Като пловдивчанка, най-големият връх, който изкачвам е Альоша на Бунарджика.

Та, като човек, който не обича да ходи по нанагорнище, а само по нанадолнище, препоръчвам на всички сродни души да направят пътеката до хижа Мальовица. Тя е почти равна, с много лек наклон, който ако сте реалистични и за момент пренебрегнете драмата от това, че ви се налага да ходите в планината, то дори не бихте я усетили. Пътят от паркинга до хижата е максимум 1 час. В този час включвам спиране с мрънкане, посядане, влачене на крака и офкане и пъшкане. Не ви е нужна никаква специална екипировка. Нормални маратонки са напълно достатъчни. Единствено препоръчвам шапка, която ви покрива ушите, ако сте по-изнежени. Всичко това е при условие, че не се изкачвате по-нагоре от хижата. В противен случай имате нужда от истинско планинска оборудване.

Хижата е голяма, хубава и ако не се лъжа е ставала Хижа на годината. Пред вас ще се извиси връх Мальовица, който е много красив, особено ако все още има сняг по него. Ще бъдете заобиколени от стръмни планини, река Мальовица и от много приятни хора. Наистина, не мога да отрека, че хората в планината са различни. Няма нужда да си носите храна, защото там може да ядете много вкусни кюфтета и пържените картофи, които са уникални. А ако има слънце, може да се излегнете на пейките отвън. Тук е много важно да спомена, че слънцезащитният крем за лице е задължителен, ако не искате да свършите с изгорено лице. Подканвам ви да не бъдете блондинки!

Не съм от хората, които ходят в планината всеки ден или дори всяка седмица, но посещенията от време на време са здравословни за психиката, защото лесно осъзнаваш, че не е нужно много, за да ти е добре.

 

Факти за Мальовица: Върхът се намира в Рила планина и е висок 2729 м. Не е ясно от къде точно произлиза името му. Някои хора вярват, че върхът е кръстен на войвода Мильо, който е загинал в Мальовишката долина. Други мислят, че името на върха идва от Малите езера, които се намират в подножието му, а по старите карти е наименован Малевица. Връх Мальовица е считан за символ на алпинизма, защото северната му стена е един от най-трудните за изкачване склонове в страната. По пътя към върха има доста езера, като най-известни са Еленските езера, Мальовишките езера и Страшното езеро, до което е най-лесно да се стигне от хижа Мальовица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *