Travelling to Dubai, UAE from Sofia International Airport, Terminal 2 + ЧНГ

with No Comments

Ако има нещо, което обожавам откакто се помня, то това е да пътувам. Когато ме питат защо искам да имам пари, единият от доводите ми е “за да пътувам”. Изпитвам едно много различно чувство когато обикалям и опознавам света, неговите хора и природа. А и нямам проблем с това да посещавам едно и също място безброй много пъти (например Солун). Според мен, освен дълги разходки по ключовите места на дадено място, то е изключително важно да се яде и пие традиционната храна, както и да се разглеждат хората. Също така е почти задължително майката да се превърне в екскурзовод, който е на моменти агресивно строг поради съмнението, че не го слушаш. А преди започването на планирането на дадено пътешествие, са ми любими фразите от типа: “нека да е нещо екзотично”, “нека да е нещо от типа ‘глътнах си езика'” или “е тук ми е такъв кеф, че не помня кой и от къде съм”. Но никога в основата на дадено пътуване не стои желанието за доказване на нещо.

Което е смешното в цялото това нещо с Дубай, например. Някакъв бум, странна работа, а и видимо доста надценена.

В последните години Дубай се превърна в една изключително гореща дестинация (буквално и преносно). Има и доста хейтъри, които хейтват ей така за спорта, не се знае точно защо. Не намирам нищо лошо хората да посещават това място, както и което и да е друго. Силно съм убедена, че няма безсмислено пътуване, винаги има какво да се види и научи. Но пък смятам, че преди да посетим дадено място, то ние трябва да се заинтересуваме къде отиваме. Не разбирам как така един “чек ин” и няколко снимки удовлетворяват екскурзиите на някои хората. Всичко сякаш се върти около няколко поста в социалните мрежи и нищо друго. “Чух, че другите идват тук, дай и аз да дойда, но какво ме интересува къде отивам!?”  Това е пародия, да. И е за подигравка. Защото разбирам да си пубер, който се чуди как да се направи на интересен, за да го забележат другите пуберчета, ама да си вече оформен, зрял човек, а даже и голям човек…..

За протокола, в Дубай може да се научи за част от социалните проблемите на Близкия изток, как хората живеят и кое е лошото в този начин на живот, какви мерки са предприети, кои са жените в това общество, как се третират престъпниците, дали Дубай има традиционна храна или не (и защо) и още други неща. Да, в Дубай има много лъскави неща, но не мисля, че те са единственото интересно, впечатляващо и заинтригуващо. И там може да се научи нещо за арабската и мюсюлманската култура, което може на някои от вас изобщо да не им потрябва да го знаят, но допълнителната информация не наранява мозъка и неговите функции.

А иначе, Честита Нова Година! Нека бъдем по-любознателни, по-широко скроени, по-съпричастни, по-демократични, а не толкова патриархални, по-малко да мразим богатите и по-свободно да живеем според личните си представи, а не обществените!

logo21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *