Money, money, money, must be funny… ама не*

with No Comments

Ако аз убия член от твоето семейство, ти можеш да ми отвърнеш със същото. Твоето действие ще е безнаказано, защото ти си се опитал да възвърнеш честта на своята фамилия. Това се нарича “кърваво отмъщение”. И то се практикува до ден днешен в една страна в Европа. В Албания. Хората са шокирани и е напълно адекватно да не реагират нормално когато разберат какво е “кърваво отмъщение” и че то продължава да се практикува. Факт е, че голяма част от албанците искат да бъдат предприети мерки срещу кървавото отмъщение и неговата безнаказаност. Проблемът не е в градовете, а в селата, където има случаи, в които семейството не напуска своята къща от страх за живота си.

Представете си как бихте реагирали и как бихте определили човек, който ви каже, че според него кървавото отмъщение е напълно правилно да се практикува.

В типичния американски екшън/драма филм лошите убиват някой близък на добрия. Следва жестока отплата. Добрият преследва лошия и се отплаща по жесток начин заради стореното му. В началото на филма публиката е ужасена, озлобява се към лошия герой, силно подкрепя добрия и се радва когато той успява да убие лошия (и неговите близки).

В реалния живот сценарият е подобен. Откакто САЩ “властва” причините, поради които са взети дадени военни мерки, са защото лошите са направили нещо на добрите и сега те ще търсят възмездие по един по-агресивен начин. И по-голямата част от света (съюзниците на САЩ) подкрепят силно “добрите” срещу “лошите”. Разбира се, малцинство са тези, които дръзват да кажат, че това не е правилно.

Да, може би логично е така да бъде сторено. Но защо първият пример (“кървавото отмъщение”) втрещява масово хората и буди в тях купища въпроси относно нормалността на подобно действие в 21ви век, при това безнаказано. Защо в едната ситуация агресивния отговор е определен като варварство, а в другата – като оправдано действие?! Защо единият сценарий е определен като несправедлив, а другият като справедлив, когато основата и на двете ситуации е доста идентична, както и крайният резултат?! Аз не виждам логика. Не разбирам и как така една страна като САЩ, която създава строги закони за сигурност, които трябва категорично да се спазват от обществото, то тя може да прекрачва. Не разбирам, а и не мога да се сетя за случай, в който ООН санкционира дадени действия на САЩ…. Но в същото време мога много лесно да се сетя за примери, в които виден или потенциален опонент на САЩ бива масово намразен, нехаресван и отритнат; бива създаден негативен образ, за когото не можеш да намериш по-различна информация от преобладаващата негативна в медийното пространство.

Друго нещо, което буди въпроси е фактът, че след като руският самолет е свален от турците, то вместо да се акцентира върху факта, bilalче синът на турския президент Ердоган – Билал Ердоган притежава фирма, която продава контрабанден петрол на Ислямска държава, от който тя реализира 400 милиона долара печалба (това става ясно веднага след като самолета е свален), то медиите акцентират върху това на чия страна ще бъдем ние. Вместо да се обсъжда това, че даден човек буквално подпомага ИДИЛ, докато всички говорим и се молим за унищожението на терористичната организацията, то ние ставаме заети с грандиозен спор между това кой харесваме повече и кой искаме повече.

 

И не на последно място, лично на мен ми е доста интересно дали скандалът с Volkswagen не беше и не е прекалено напудрен? 960-volkswagen-ag-diesel-scandal-versus-general-motors-company-ignition-switchИнтересно ми е защо не изригна такава неутишима бомба когато в началото на 2014 General Motor признават (тоест, те са знаели от самото начало) за 800 000 коли с повреда в системата за отваряне на еърбезите, което напълно доказано е довело до смъртта на 124 човека. Тук е момента да бъде казано, че скандалът с измамата за вредните емисии на Volkswagen (500 000 коли) не е довела до смъртта на нито един човек, както и не е доказано, че някой може да умре от този проблем, докато при GM не стоят точно така нещата. Аз лично смятам, че измама, от която доказано са умряли 124 човека е доста по-голяма от измама с вредните емисии.

 

Мисля, че най-много ме е страх от медиите и това как те ни промиват, напълно буквално, мозъците. Заключението ми е, че всичко е само пари, пари, пари, пари и още много пари.

 

*ABBA – money, money

Снимки източник: http://www.activistpost.com/; http://www.businessfinancenews.com; http://www.cartoonmovement.com

logo21

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *