Azzedine Alaïa | Аз съм мен

with No Comments

Azzedine Alaïa е тунизиец, който прекарва по-голямата част от живота си в Париж, сътворявайки свое собствено място в света на висшата мода.

Alaïa почина в средата на месец ноември 2017 година и модният свят потъна в дълбока тъга. Наричат неговата смърт една от най-големите загуби в модната индустрия и вярват, че Alaïa никога няма да напусне този свят.

Azzedine Alaïa е повече скулптор отколкото дизайнер. Негов любовник е женското тяло и неговите форми. А той ги притежава. Той е човекът, който успява да накара хиляди жени да се чувстват самоуверено в собственото си тяло. Секси, предизвикателни, дори еротични, но винаги изтънчени, със стил и класа. Няма грешка. Alaïa жената винаги може да се разпознае. И от 1980 година до ден днешен тя не може да бъде сбъркана.

Alaïa никога не е изневерил на себе си. Той отказва да следва тенденциите. Той следва своите представи за мода и естетика, не се поддава на модния капитализъм, на финансовите отчети и на парите. Отказва да работи за тях. Той твори за жените, за модата, която в неговите ръце е изкуство. И точно затова той ще остане безсмъртен. Защото е бил винаги себе си. Не е искал да се хареса. Никога не са го харесвали. Обожавали са го. И продължават да го обожават. Завинаги.

Удивителното в Azzedine Alaïa не е неговата модна къща, а това, че той никога не изневерява на себе си и не се пуска в течението на мейнстрийма, което е много ценно. И точно затова той е вечен и се превръща в свръхчовек.

Може би много от нас се чудят какъв е смисълът на техния живот. Защо са тук. Може би се страхуват, че след смъртта ще бъдат забравени. Заличени.

Мисля, че е много важно човек да бъде достатъчно свободен да бъде себе си. Но това е свобода, която идва отвътре, ние сами си я даваме. Да правим нещата така, както ние искаме и ги разбираме. Но не просто за себе си, а и за хората около нас. Да се извисим до толкова, че да разберем, че от многото много няма смисъл. Да знаем кое е ценно. Че когато се подчиняваме на другите, ние губим себе си и изчезваме от този свят, заличаваме се.

Аз съм мен

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *