“Това не е кон, ваше величество, това е Архангел Михаил”

with No Comments

Векът е 10ти. Държавата България. Страната е опиянена от интриги и заговори. Властта е жадна и безмилостна. Тя коли и беси. Изпълнява си желанията и и казва това, което хората искат да чуят. А те са безсилни. Манипулирани. Но сами са си виновни. Интересуват се от себе си, гонят личния си интерес. Не могат и не искат да разберат какво се случва около тях. Определението продажни предатели им приляга най-добре. Една малка група от обществото (богомили) е успяла да прозре държавния кръговрат, в който живеят и се бунтуват. Търсят си правата, искат справедливост. Но това е един омагьосан кръг и след тази власт идва същата и същата и същата. И нещата се повтарят. Богомилите се оказват слаби, неспособни, злото и несправедливостта не могат да бъдат победени. Парадоксално или не, без значение кой си и какъв си, всеки живее в някой от кръговете на Ада. И така цикълът се затваря. И няма излизане от него.
Векът е 21ви. Държавата България. Страната е опиянена от интриги и заговори. Властта е жадна и безмилостна. Тя коли и беси. Изпълнява си желанията и пее песента на народа заедно с народа. А те са безсилни. Манипулирани. Но сами са си виновни. Интересуват се от себе си, гонят личния си интерес. Не могат и не искат да разберат какво се случва около тях. Определението продажни предатели им приляга най-добре. Една малка група от обществото (богомили) е успяла да прозре държавния кръговрат, в който живеят и се бунтуват. Търсят си правата, искат справедливост. Но това е един омагьосан кръг и след тази власт идва същата и същата и същата. И нещата се повтарят. Богомилите се оказват слаби, неспособни, злото и несправедливостта не могат да бъдат победени. Парадоксално или не, без значение кой си и какъв си, всеки живее в някой от кръговете на Ада. И така цикълът се затваря. И няма излизане от него.

Трудно е да се каже колко много релевантно е сравнението между 1211г. и 2015г в тазгодишната премиера в Народния театър “Процесът срещу богомилите”. Изумително е. Тушé! Ето ви обяснение от къде, от кога, заради кого сме такива и на това ‘деридже’. Заради нас. Човешка природа. Явно сме си такива от край време.


Противника убива царя и на негово място се появява цар-двойник. Безкраен ужас. Безкрайно безсилие. Безкрайна лицемерия. Безкрайно интригатство. Безкрайна жестокост. Безкрайна нужда за власт. Безкраен личен интерес. Трагикомично е дори.

Показват ни върховната пропаст на българското средновековие, но уви, тя е копие приложено в днешните ‘модерни’ години.

Любовта е негативно качество, да обичаш е срамно, прави те слаб и пасивен. Власт не се печели и задържа с нея.


И днес си имаме богомили. И днес се опитват да преборят подлата власт. И понякога успяват, но какво от това? Е и? Властта е като ламя. Режеш й главата и на нейно място три нови се появяват. И ти се оказваш в капан. Но не е ли това собственият ни капан. Не е ли нородът държавата. И всеки иска пари и да е над някой друг. Дори и просяка, магазинера, чиновника, работодателя и царя. И общото помежду ни е, че всички ние танцуваме в Ада.

И не знам дали ние ебахме майката на държавата или тя еба нашата майка. Или май просто майката си е ебало. И май Хобс ще излезне много прав, че ние сме общо взето изроди по природа, жадни за власт, следващи лични интереси, избивайки всекиго, когото се изправи на пътя към целта. Цел, която няма точна точка.


Това е премиера срещу премиера. Бойко е нападнат и обвинен. Пряко, без метафори и догадки. Няма двусмислици, всичко е кристално ясно. Образът му няма да погали неговото его. И премиера надали ще гледа тазгодишната премиера.

“Процесът срещу богомилите” си говори укорително със зрителя. Писана е от Стефан Цанев. Гениален българин. Актьорите са гениални. Играта им е гениална. Монолозите са гениални. Деян Донков е Господ.


И ми беше готино докато гледах. И ми е готино и като си мисля за нея. 

Та, има си и неща, които си струват, майка му стара, не всичко е обречено. Да си сляп, си е личен избор. И сам си правиш сърцето от PVC. И душата.

“Процесът срещу богомилите”, оргазмично гениален и стряскащо реален.

 

logo21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *