СССР и Афганистан. Трета част от недостижимия процес срещу дезинформацията

with No Comments

Афганистан – заключението и обобщението на Студената война. Източен Берлин, Кореа, Унгария, Балканите, Полша, Куба, Афганистан… Москва не вярва на сълзи и ебава, когато говори. Но, това самочувствие – черна отрова. Вярвайте на когото искате, но не и на себе си. Защото повярвате ли си, вятърът ще ви издуха от върха като лист хартия.

Ето и какво се случва в Афганистан:

В края на 70те години, миналия век, в Афганистан се води гражданска война. Столицата Кабул е пасивна, точно както и главният министър на държавата, който се е опитва да измести мюсюлманските традиции настрани и да даде път на по-западния облик на страната. Проблемът се заражда от това, че мнозинството на Афганистан е силно религиозно и привързано към традициите си. Нищо не спира министъра Hazifullah Amin и той дори поставя комунистическия режим начело на правителството. Но какво лежи в основите на комунизма? Забраната на религиите. 

Това води до Mujahdeen – обединение на афганистански мюсюлмани срещу правителството и най-вече срещу премиева. Те наричат себе си “свята мисия към Аллах”, тоест опазване на мюсюлманството. Mujahdeen обявяват Джихад срещу правителството, което означава свещена война. По същото време Русия вече е в Афганистан, опитваща се да защити Amin и неговото комунистическо правителство. СССР обявява Mujahdeen за терористи.

main_1200

Но както всички знаем, Москва не вярва на сълзи и на 27ми декември 1979 година, руснаците убиват Amin и на негово място поставят начело на държавата  Babrak Kamal. Важен факт е, че той се е нуждаел от военната подкрепа на СССР, за да остане на власт. Коледа, 1979 година е момента, в който Русия официално се “настанява” в Афганистан. Mujahdeen е тяхната главна опозиция. Оборудването им е било старо, но пък познанията върху региона и времевите условия – познати до болка.

main_1200йкйк

main_1200клкл

Това, което се случва на Русия от Mujahdeen в Афганистан е като дежа ву на онова, което се е случва на Америка във Виетнам. През 1982г. опозицията на СССР притежава 85% от територията на Афганистан. Младите силни руски войници се оказват слаби пред изпълнените с вяра и готови на всичко афганистанци. Mujahdeen показват на света, че войската на СССР е нищо повече от добре оборудвана, но очевидно това не е достатъчно, трябва и силен дух.

Трябва да се каже, че САЩ е седи общо-взето пасивен в конфликта между СССР и Афганистан, освен, че се е опитал да бойкотира Русия и да помогне на Mujahdeen, но като цяло не се меси много.

кййккй

Благодарения на Горбачов, който успява да прозре истината, че СССР не може да се справи, до края на 80те години, Съюза напуска  Афганистан. Но Mujahdeen продължават да воюват в странта, но вече със себе си и талибански бойци. Радикалният ислам превзема Афганистан.

Следващата статия ще бъде за Ал-Кайда, ИДИЛ, тероризма и няколко факти за мюсюлманката религия.

Предишни статии от поредицата:

  1. Защото живеем в Ад. АДЪТ НА ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА.

  2. Мандати. Първа част от недостижимия процес срещу дезинформацията

  3. Палестина и Израел. Втора част от недостижимия процес срещу дезинформацията

 

Снимки източник: http://www.theatlantic.com

logo21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *