Патриоти до гроб, ама не точно

with No Comments

Днес е петък, 27ми ноември. Уж просто ден, ама не точно. Трафикът в столицата е засилен, уж нормално, ама не точно. На междугратските пътища има трафик, уж нормално, ама не точно. София е пълна с коли с не софийска регистрация, уж много нормално, ама не точно. Моловете пълни, уж нормално за студен ден, ама не точно.

Не точно защото днес е обявен “Black Friday”, тоест яко намаления. И може би на някои идеята за “Черен петък” им се струва уникална маркетинг откритие, но не точно. Това “събитие” съществува от доста време. Но от къде идва то ли? Идва от Америка, свързан е с Thanksgiving day или на наш език казано – Денят на благодарността. Черният петък е деня след Денят на благодарността и отбелязва стартирането на колдения пазар. Но всичко това е свързано със съвременния американски обичай (няма нищо общо с Европа.

Аз лично нямам нищо против да има “Black Friday” в България, нито Свети Валентин, нито Хелуин. Но уви, на българските патриоти им пречи Хелуин и денят на влюбените, защото са американски празник, но Черен петък не им пречи. Защо ли? Защото им е изгодно (в буквален и преносен смисъл).

И ако на 14ти февруари социалните мрежи са препълнени със статуси, че “Защото съм българин ще празнувам Трифон зарезан, а не Свети Валентин”, а пък на 31ви октомври с “когато американците си сложат мартеници, тогава ще празнувам Хелуин”, то днес няма нито един негативен коментар. Нали бяхме големи патриоти?! Какво се случи или просто случаят е по-различен?

Хм, или уж сме патриоти, ама не точно. 

logo21

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *