Ниските цени на горивата. Да се смеем или да плачем?

with 1 Comment

Може би са малцина хората, които биха казали, че ниските цени на горивата не им харесват. Масово хората са, ако не щастливи, то доста по-облекчени от драстично падналите цени на бензина, дизела и газта. Вероятно на много хора разходите са им намалели, а приходите нарастнали. Но в медийното пространство сякаш говорят за продължителния спад на цените на петрола, с не много голям позитивизъм.

IMG_6847

Гледайки нещата от българска гледна точка, ние нямаме много причини да се притесняваме за нещо. В началото на есента Валентин Кънев, който е председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, обясни, че България попада в групата на страните, за които ниските цени на горивата имат благоприятен ефект, защото ние сме вносител. Той добави към своето обяснение, че страната ни печели от ДДС-то и че ниските цени, са увеличили потреблението, което не вoди до загуби. Но пък Андрей Делчев, който е изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, този месец каза, че приходите от ДДС са намалели значително. Като цяло, за страните, които попадат в групата на вносителите, ниските цени на петрола предоставят възможност за по-благоприятно развитие на икономиката, затова се очаква, че приходите от търговията ще компенсират загубите от ДДС в държавната хазна. Главния проблем би бил дефлацията, която може да бъде създадена.

Излизайки извън границите на страната ни, можем да видим, че на световно ниво ниските цени са обезпокоителни. За страните, които са износителки, т.е. те добиват петрола, последиците са разрушителни. Например, Саудитска Арабия започва да изнемогва, приходите не покриват разходите и й се налага да прибягва към валутния й резерв. А за страни като Венецуела и Русия, при които нефтодобивът е основен източник на държавни приходи, ниските цени на горивата са пагубни. По-глобално погледнато, заплатите на хората работещи в индустрията намаляват, както и работните места. Процесите на проучвания, изследвания и разработвания в нефтодобивния бизнес са спрени, защото няма достатъчно пари. В същото време добивът се увеличава, което прави много трудно цените да се покачат, а пък е изумително трудно да се образува картел между нефтодобивните държави поради липса на доверие и страх от конкуренцията.

И не само това, но и поради по-високото потребление на горивата, фирмите развиващи и създаващи софтуери и технологии, които имат за цел да предпазват околнара среда, като eco-friendly превозни средства и машини, виждат големи проблеми поради конкурентните петролни цени и следователно – ниското търсене. Което означва, че ниските цени на горивата пряко ефектират чистотата и запазването на околната среда. И не на последно място, една от причините за поскъпването на долара се крие в това, че цените на петрола са в долари и след като те са ниски, то валутата трябва да поскъпне.

А защо българите трябва да се притесняваме за страните от Арабския полуостров, Северна Африка и като цяло държавите износителки на горива, то разковничето се крие в това, че ние сме част от света, а в днешно време всички държави сме доста зависими една от друга. И трябва да ни е грижа не само за света, но и за природата, за която няма нужда от обяснение защо е важно да я опазваме.

logo21

 

One Response

  1. Василев
    | Reply

    Накривих си шапката заради икономиката на споменатите държави,а това, че сме част от света и трябва да сме съпричастни с тях ме рапзлака.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *