“Не” на глупостта

with No Comments

Златка Димитрова, по-известна като черната Златка, която всъщност стана популярна с участието в конкурса miss Playmate, преди няколко дни изрази своето възмущение върху това, че “обществото изисква всички да бъдем професори и доценти”. Според Злати човек нито не изплаща кредити, нито спасява човешки животи със знания по география. Уви, ако хората нямаха знания по география света нямаше да е това, което е днес. Дали Златка всъщност е чувала за Христофор Колумб, Фернандо Магелан, Вашку да Гама и Леонардо да Винчи, най-вероятно е смешно да поставям под въпрос. Всъщност, дали плеймейтката, станала известна с публични скандали, подозира, че географията като наука е променила целия свят, създала е световната търговия и икономика? Да, Злати, тези неща не са се появили ей така. Не, Злати не ги е създал нито Господ, нито някой древногръцки бог. И да, Злати, знанията изплащат кредити и да, знанията спасяват животи! Учението е нещото, което подбужда любопитство, въпроси, нужда от знание, дава способности. Знанието поражда човечност, принадлежност, отговорност. А относно разсъжденията на Златка върху добротата и лошотията, не мога да разбера, тя се опитва да каже, че умните, учени хора са лоши, защото само са учили и са пропуснали момента за добротворството ли? Защото изобщо засяга тази тема? В крайна сметка е факт, че лошотията няма нищо общо със знанията. Има лоши умни хора и лоши тъпи хора, както и добри умни хора и добри тъпи хора.

Също така Златка решава да постави под въпрос знанията на родните политици. Е, та кой ги избира!? Може би, ако българският народ бе малко по-образован, начетен и любопитен щеше да избере по-интелигентни народни представители. А пък и може би нямаше да бъде толкова продажен и лесно маниполативен? Крайно време е да се проумее, че управляващата сила е отражение на даденото население. Но, все пак е най-лесно да съдим.

А относно това дали наистина знания се придобиват по-лесно от силикон, стига да имаш желание, е Злати, човешките желания биват подтиквани отвътре навън. По желанията на дадена личност може да се разбере що за човек е той/тя, каква е ценностната му/й система. Очевидно Златка е личност, която няма представа какво означава да се учиш. Явно не знае, що за труд и усилия се полагат, когато някой иска или нуждае да се образова. Как да обясним на Златка, че колкото и да искаш да учиш никога не е достатъчно, винаги има нужда от още. Как да ти кажа, Злати, че знанията не се купуват, защото нямат цена.

Но уви, докато световните звезди водят кампании за това колко е важно хората да са образовани, то ние тук си говорим, че ни е писнало да ни карат да бъдем професори и доценти.

И не, това не е анти-Златка пост. Това е анти-глупавите изказвания пост.

‘Веднъж ме попитаха: “Ти си умен човек. Как така не си богат?” Отговорих: “Ти си богат човек. Как така не си умен?”‘ Жак Фреско


logo21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *