Коне с капаци

with No Comments

И когато единственото нещо, което ви интересува сте си само вие, не трябва да се сърдите, че някой ви манипулира. Изминалите събития в държавата ни, всички до едно, бяха “хвърляне на пясък в очите”. Тази седмица бяха изманипулирани хората, които се съсредоточиха изцяло в действията на Волен Сидеров, хората изманипулирани, че Бойко Борисов е организирал всичко и хората изманипулирани с добре плануваната “случка” в Арена Армеец, като някои политици използваха случая, за да кажат “ето затова ще трябва да се приеме електронното гласуване” (т.е. манипулация към онези, които не искат въвеждане на машинно гласуване).

Та извода е, масова театрална постановка, няколко стотин души, които наричаме депутати, си правят каквото искат и както искат.

Дали, ако човекът не беше толкова концентриран в себе си, своето благо и просперитет, нямаше да е по-трудно да го манипулират за това какво се случва във “външния сеят”!?

Масовият проблем е незаинтересоваността. За да бъдем пълноценни граждани, не трябва да бъдем заинтересовани само по време на избори, а винаги. Гледането на новините, четенето на различни източници (важно е да са различни, за да се направи опит да се избегне пропагандата) е съществено важно. И ако тук някой каже, че медиите са купени, в цял свят са купени, но многото и различно четене води до отваряне на широко затворените очи.

Да, важно е личното благо, но е важно и да се интересувате от света около вас, какво се случва в града, в който живеете, в държавата, в континента, в света. Не общественици, а информирано общество, което знае какво се случва. Страха и пасивността са отрова на съзнанието и индивида.

И може би да, бих се съгласила, че интелектуалеца, заобиколен от цялата простащина, би се изолирал, но някак си не мисля, че това е масовия случай на българския гражданин.

Потребителско общество, което се превръща в стадо, чудещо се как да се наяде, как да си почине, как да си купи нови дрешки, как да използва всички предоставени услуги на 21ви век, забравяйки другите, по-ценни и важни неща. Реформа трябва да има, ако искате всичко това, за което говорите да се случи, но всяка промяна започва отвътре навън. И една птичка може пролет да не прави, но ако тя не долети, другите как ще литнат?

logo21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *