“Който не работи, няма да яде”

with No Comments

Връщам се от най-мотивиращата и надъхваща гост-лекция някога!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Беше проведена от Ивайло Пенчев. Известен като един от най-успешните БГ бизнесмени, аз го определям като вдъхновяващ ЧОВЕК, не с главно “ч”, а всичко главно! Ще изредя само думите, върху които той акцентира:

 • страст
 • продуктивност
 • креативност
 • култура
 • етика
 • индивидуалност
 • енергия
 • мечта
 • класа
 • образование
 • атеист

Накрая на статията ще прикача репортаж на Миролюба Бенатова с него, за да разберете защо съм толкова впечатлена. Но няма как да не пропусна да кажа нещо, което ни обясни Ивайло Пенчев. Той ни каза, че според него най-лошото, което една държава може да направи е да дава социални помощи. Според него така се възпитават мързеливи хора, които знаят, че и да не правят нищо, то държавата ще ги гледа. Даже не държавата, а здраво работещите хора, защото все пак обществото създава страната. Също така, създателят на гиганта WALLTOPIA отговори на въпроса “А корупцията в България не Ви ли попречи?” по следния начин: “Няма държава без корупция. Ако започна да ви разкзвам за корупцията в Америка, например, няма да ни стигне времето, а и това, което съм видял в САЩ или например в Австрия, тук за такова нещо дори и не съм чувал. Но, ако човек иска да псотигне нещо, то няма какво да го спре”. ТУШЕ’само ще кажа аз. Ивайло Пенчев също така каза, че най-големият проблем в България е:

 1. Мързел
 2. Безотговорност

 

Ти, който четеш това, ако ти имаш мечта, з акоято някой там, около теб, ти се смее или ти обяснява, че няма как да се случи – ПОКАЖИ МУ СРЕДЕН ПРЪСТ (любима моя класика). Можеш ли да мечтаеш за това нещо, значи то може да се случи, не говоря за “искам да летя” или “да чета мисли“, а за реалните неща, защото всичко, което е в реалността е в способностите на човека. Защото както каза Ивайло Пенчев – всичко, което е около нас, всичко, което използваме, е създадено от човека и неговата енергия да иска да създава и да променя света.

Давам личен пример: този блог нямаше да съществува, ако не бях казала на половината хора около мен “майната ви, стойте и само гладайте дали не мога да правя това, което обожавам”. Не е достатъчно само да харесваш едно нещо, трябва да го обичаш, трябва да вярваш в него и в себе си. Не позволявайте хората около вас да се разпореждат с ВАШИЯТ живот. Никой не ви е длъжен. И вие не сте длъжни на никого. Но и не мразете понеделник и не чакайте петък. Работа, действие, така се случват нещата, а не с “искам”. Както казва баща ми “от искане, само с искането ще си останеш”. Имайте морал, имайте и класа, защото това е още нещо, което липсва в нашата държава. Хората, които притежават класа са една шепа.

И да, мили дами, Шанел не ви дава абсолщтно никаква класа. Това, че острите черни обувки са “класика”, не означава, че носейки ги вие получавате класа. Не, изобщо не е така. Мили, момковци, часовника и лъскавата кола също не дават класа. И десет S-класи да имате, пак няма да имате класа.

Класата се възпитава, тя се учи, тя се изработва. Отговорността, интелигентността, етиката, отношението ви към себе си, близките ви, хората около вас и света като цяло, тези неща определят дали имате класа. Не предметите. Какво става като ги изгубите? Май и “класиту” (#classy) си губите?

И не забравяйте, не се молете на там който се молите и не вярвайте в него или това нещо. Вярвайте в СЕБЕ СИ, молете се да не се откажете и да имате сили, кураж и търпение!

Дерзайте!

Може да откриете репортаж на Миролюба Бенатова с Ивайло Пенчев тук.
logo21

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *