Изгубената трагедия “Вилхелм Густлоф”

with No Comments

В края на 1944 година е безнадеждно ясно, че Германия губи войната. Червената армия се приближава и след себе си не оставя дори и сълзи.

През януари месец 1945 година хиляди отчаяни бежанци се опитват да стигнат до град Гдиния в Латвия, за да се качат на кораба “Вилхелм Густлоф” и да се спасят от ужасяващата смърт, която ги очаква, потегляйки към Западна Германия и Дания .

Военноморският кораб е побирал 2000 пътника заедно с екипаж. Бил е създаден през 1937 г. като круизен кораб специално за нацистите от Третия Райх. Носи името на убития през 1936 г. швейцарски нацист Вилхелм Густлоф, който е оглавявал швейцарската нацистка партия.
С приближаването на съветската армия към Балтийските страни, започва евакуацията на германци, пруси, латвийци, литовци, поляци, естонци и хървати, наричани бежанци. За тези хора “Вилхелм Густлоф” е последната останала надежда за спасение.

С предимство са децата и ранените войници. Хората без деца предлагат пари, за да откупят детето на някого. Цивилни мъже се самонараняват и се преструват на ранени войници. Хиляди хора се опитват да се регистрират за кораба.

На 30ти януари 1945 г “Вилхелм Густлоф” отплава в Балтийско море. На борда са качени 10 582 човека, от които близо 5 000 са деца. Капацитетът е 2000 човека. Останалите бежанци на пристанището се хвърлят след кораба, майки мятат децата си в опит да ги качат на спасителя.

Девет часа след отплаването си, “Вилхелм Густлоф” е атакуван от съветска подводница. Три торпеда уцелват кораба. Върху всяко от тях е имало надпис:

“За родината”

“За съветския народ”

“За Ленинград”

“За Сталин” не успява да уцели кораба.

На кораба има около 20 спасителни лодки, половината, от които са замръзнали и са неизползваеми.

“Вилхелм Густлоф” потъва на 30 януари 1945 г. за 70 минути. Умират 9 343 човека. Половината са деца.

Парадоксалното е, че на 30 януари 1945 г. се навършват 12 години от изкачването на Хитлер на власт, както и че на 30 януари 1895 г. е бил роден самият Вилхелм Густлоф.

Потапянето на кораба “Вилхелм Густлоф” е най-голямата морска трагедия. В сравнение, на “Титаник” загиват около 1500 души.

Но защо тази злощастна история е толкова безизвестна?

Историци твърдят, че трагедията “Вилхелм Густлоф” е забравена, защото Хитлер и нацистите се опитват да скрият случилото се.

Друг факт, е че хората трудно изпитват съжаление към съдбата на превърналите се във вода хора поради терора, който Хитлер нанася на стотици хиляди невинни души.

Правейки сравнение с “Титаник”, което е неизбежно, се отбелязва, че на борда на “Вилхелм Густлоф” не е имало американци и самият кораб не е пътувал към Америка или от Америка, което има значение за известността на злощастието. Също така, на борда на “Вилхелм Густлоф” не е имало богати хора.

За съществуването на “Вилхелм Густлоф” и случилата се трагедия научих от книгата “Сол при Солта” на Рута Сепетис, която препоръчвам както на заинтересованите към историята, така и на тези, които биха искали да прочетат хубава книга. Книгата е историческа проза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *