Забравеният човек. Аз съм Тодор и Аз не съм Тодор.

with 4 Comments

Е, добре, явно пропуснах нещо! Гледам, някакъв спор се е заформил около “Аз съм Тодор”. Разбира се, и тук хейтърите налазиха. Преди всичко, ще кажа: Лека пръст на момчето.

А сега ще кажа, намирам малоумен факта, че някои хора твърдят, че факта, че Тодор е носил метален бокс в себе си и че е искал да го използва, го прави хулиган, който си го е просил, едва ли не. Извинявайте, но искам да попитам колко жени носят по чантите и колите си сълзотворни спрейове или други най-различни уреди, които биха били подходящи за самоотбрана. И майките, и бащите, не посъветвахте ли синовете си многократно как да се защитят, ако някога им се наложи. И който и да е там, ти не би ли използвал каквото намериш под ръка, за да се защитиш? И не се прави, знам, че имаш някои и друг предмет, на когото имаш доверие. На мен не ми е странно, че Тодор е имал метален бокс. Единствено бих се зачудила защо не е успял да запази самообладание и да преглътне хуленето на тези братя.

И аз недоумявам как така хората са седяли и са… снимали. Но се сетих как преди повече от десет години, когато с баба ми се разхождахме в центъра на Пловдив, точно до седянката на такситата, пред градинката с хора, двама мъже я нападнаха и ограбиха пред всички, които не снимаха, но пък просто гледаха. О, крадците минаха покрай такситата и през градинката, и да, никой нищо не направи. Та, някак си започвам да проумявам защо хората просто са… снимали.

Но пък ако разбирам, например, защо в София на линейката й трябва доста време, за да пристигне, то не разбирам защо във Враца линейката не лети. Не разбирам и как така в първата експертиза пише, че по момчето няма следи от бой. А пък после, че имало следи от 30 удара?! Не разбирам защо някой казва, че може пет години присъда да получат тези братя или просто домашен арест, или там каквото ще измислят. Не разбирам как точно действа полицията и най-вече съдебната система в нашата страна. Това ме възмущава и тревожи най-много.

Аха, гледала съм сериала “Отместопрестъплението” и то не само “Маями”, и там не става така, господин премиер. (Статия с изказването на Бойко Борисов.)

Не искам да вярвам, че и аз съм Тодор. Но вярвам, че Тодор е един от “Забравеният човек” на Уилям Съмнър, както и масата от хора в България, които нямат нужните финанси и познаства, за да се възползват от “правосъдието” в нашата страна, а и от, общо-взето, всички държавни учреждения, които би трябвало да са на страната на гражданите, т.е. да им помагат и да ги подкрепят. И може би така, много от нас се превръщат в Тодор.

„Веднага щом А види нещо, което му се стори несправедливо спрямо Х, той го обсъжда с Б. След това А и Б предлага да се прокара закон, който да поправи злото и да помогне на Х. Техният закон винаги постановява какво В трябва да направи за Х, или в по-добрия случай, какво А, Б, и В трябва да направят за Х.

Искам да насоча поглед към В. Ще го наричам Забравеният човек. Той е човекът, за когото никой не се замисля. Той е жертвата на реформаторите, обществените мислители и филантропите. Надявам се да успея да ви убедя, че той заслужава вашето внимание както поради характера си, така и поради многото тежести, които се стоварват върху него.“

Цитат от книгата на Уилям Съмнър “Забравеният човек”. (The Forgotten Man).

Снимки източник: http://www.capital.bg

logo21

 

 

4 Responses

 1. просто аз
  | Reply

  Има видео, в което ясно се вижда, че минути след боя Тодор е жив, здрав и дори прав! Малко по-късно момчето само припада без никой да го бута. Съдебните лекари са се спрели на две теории за причината за смъртта – гълтане на език или инфаркт. Момчето е имало сериозни проблеми със сърцето и може би от превъзбуда не е издържало на напрежението в ситуацията. Твърденията, които плъзнаха веднага из социалната мрежа, че Тодор едва ли не бил помлян от бой и шепа хора седяли и само снимали, са пълни глупости 🙂 Учтиво Ви призовавам преди да изкажете пак мнение по тази тема да отворите този линк, съдържащ конкретното видео https://www.facebook.com/bobbyilinovtraveller/videos/vb.142619629407664/217038245299135/?type=2&theater
  а ето и още една полезна статия http://bultimes.com/zadalzhitelno-za-gledane-video-sluchaya-s-todor-vav-vratsa/
  Присъдата на братята е 5 години, защото по закон в България толкова е присъдата за причиняване на убийство по непредпазливост, за каквото се смята убийството на Тодор ( съгласна съм, че е малко, просто давам логично обяснение на хората, които не могат да си обяснят кратката присъда) Аз лично смятам, че братята никого не са искали да убиват, просто момчето е имало сериозни здравословни проблеми и съчетания с бой ( от каквато и степен да е бил той) е довела до фаталния край. Също смятам, че е от значителна важност дали момчето е използвало металния бокс и точно как. При самозащита? Или само е излязло от колата, за да настигне братята и да ги предизвика? Боят никога не води до разрешаване на проблеми. В този случай смятам, че и двете страни носят своята вина, а до бой въобще не е трябвало да се стига!
  Просто съм почитателка на различната гледна точка 🙂

  • ylukova
   | Reply

   Напълно съм съгласна, че боят не решава абсолютно нищо. Точно затова съм написала, че единствено бих попитала защо не си е останал в колата и да си замълчи. По този повод има една много подходяща поговорка: “убий глупака с мълчание”. Но пък естествено идва и въпросът за честта.
   Не вярвам, че братята са искали да убият момчето, точно затова смятам, че обвинението в в убийство по непредпазливост е напълно приемливо, но пък затова всеки трябва да мисли действията му до какво могат да доведат и не смятам, че е нужно да умреш на момента, за да те обвинят в убийство. Видеото го знам и съм наясно, че момчето дори е разговаряло с майка си преди да почине, но пак казвам – не е нужно да умреш веднага, на момента, за да бъде казано, че си убит. И все пак смятам, че този случай е поредното доказателство за това как полицията и съдебната система работят в държавата. Не мисля, че е нормално версията да се изменят няколко пъти, както и обвинението.
   А аз уважавам Вашата гледна точка и благодаря за коментара. 🙂

   • просто аз
    | Reply

    И аз благодаря за отговора! Съгласна съм с написаното от Вас в него! Продължавайте да пишете и развивате блога си. Ще следя с интерес! 🙂

    • ylukova
     | Reply

     Благодаря 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *