Да убиеш Коледа

with No Comments

Ей така, както можем да творим, така и рушим, даже с лекота. А и това не е български навик, а световен.

Та какво се случи с Коледа? Нека започнем от семейството. Явно по Коледа се събираме всички заедно, през другото време кучета ни яли или по-точно ги яли, особено по-възрастните ни роднини. Освен това, коледната вечеря или обяд са превърнати в изключителна досада, а пък ако подаръкът не е по вкус, е тогава гледай какво се случва. Но все пак това е по-добрият вариант – “тъпо ми е и ще си го покажа.” Онзи случай със снимките и милването, и фалшивите усмивки, и сърцераздирателните писания…. Супер яко! Очеизвадно фалшиво.

А относно клипчето, което плъзна из социалните мрежи, а и аз също бях постнала в блога, е доста тъжно, наистина. Тъжно, защото явно вече само на Коледа се събираме със семействата си, а дори и тогава, вече, не успяваме. Всъщност намирам този факт ужасяващ и не технологиите и социалните мрежи ни убиват, а ние сами си се убиваме. Защо е невъзможно да отидем да обядваме при баба и дядо с цялото ни семейство в някой ден, който не е празник? Защо не им се обадим просто така? Всичко ли е по повод вече? Егати якото, отношения по повод, роднини по повод.It’s comlicated

Познахте! Следващата ми точка е БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА. Ей това лицемерно добротворство ме кара да си изповръщам червата. Буквално! “Ауууу, декември! Нека помогнем на милите дечица, на възрастните хора, на животните.. Бъдете добри, хора, покажете, че имате сърца!” След 25ти декември – хеееееееееееееееееееййййййййййййтттттттттт. “Кво ше им даам на тея уе, да са учили, да са работили, здрави-прави, то на мен ми трябва благотворителност (и тук следва една майка).”

Ехо, хора, благотворителността не е сезонна, пробвайте и през лятото, например, или тогава ни е прекалено готино на плажчету и сега няма време за такива работи?! Нали Коледа ще дойде… Пробвайте всеки месец. Пробвайте без да обявявате чрез държавен вестник и папата какво сте направили. За добротворството слава не е нужна. Ако го правите, за да покажете, че сте готини…. е няма какво да кажа (или по-точно, не е прилично това, което бих казала). Егати якото коледно лицемерие.

А сега искам да кажа нещо относно това клипче:

 

Чета всякакви съчинения-разсъждения на тема: “Абе, тея кво по-точно искат да кажат с това малоумно видео?“. Ми кво, може би, че от сто години насам пеем едни и същи песнички всяка година, дори и гледаме едни и същи филми. Да, те са класика. Не, не казвам, че трябва да изчезнат, напротив, не бих искала да ги спрат, но… Но може да се направи и нещо ново, да сътворим нещо по-различно. Защо всяка година трябва да е едно и също? Толкова ли ни е омръзнала Коледа?

(А и може би всички изглеждат ей толкова налудничево с коледните си комерсиални кампании. И това май е нещо като мини пародийка.)

Егати…..

 

 

 

 

 

wpid-img_5986887625416

logo21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *