България vs. West. Zane Ostrovska

with No Comments

Име: Zane Ostrovska

Университет: Erazmus student

Специалност: Europe economics and business

Година: втора

 

 

11196325_932991836722328_3544460115234442739_n

Със Зане се запознахме тази година в моя университет. Тя е съквартирантка на една моя приятелка. Ествествено, първият ни въпрос към нея беше “Как така реши да дойдеш на Еразъм в България?”. Общо-взето ни каза, че най-много я е впечатлило местоположението на държавата и това, че може от тук да посети много лесно Гърция, Турция и Руминия. Сподели това, че е знаела, че тук е топло, а на нея много й се е искало да бъде на топло място. Обещали сме й да я водим в Пловдив, а пък това са нейните първи впечатления от България:

“Латвийка изгубена в България”, може би това повечето хора ще си помислят. Но истината е коренно различна. Момиче от една от балтийските държави е на точното място! България представлява културен микс, страна между Турция, Македония, Гърция, Рмъния и Сърбия и най-очарователното е, че всеки ден мога да усетя една от тези държави на едно място – България. Мога да кажа, че съм избрала най-доброто място за Еразъм програмата ми. Независимо, че има още много да видя и опозная от страната, мога да кажа, че културата, музиката, храната и хората, които са изключително отворени и приятелкси настроени, независимо от езиковата бариера, която понякога се среща, са прекрасни и запомнящи се. Няма как да не спомена и удивителните планини, и слънцето, което се скрива зад тях всяка вечер.

Чалгата и момчетата тип затворници са първите две неща, с които се сблъсках за първи път когато пристигнах в България. Мога да кажа, че чалгата ми харесва, харесват ми ритмите и как хората танцуват. Но пък разбрах, че няма значение дали разбирам текста, защото ми обясниха, че няма много смисъл в него, но нямам нищо лошо да кажа относно тази музика, независимо, че голяма част от българите казват “не, ние не харесваме чалга”, но пък всеки знае песните!?

Затворници и Адидас. В началото бях леко шокирана, но вече свикнах с това, че мъжете тук ходят без коса или с изключително къса. В Латвия с такива прически ходят мъжете, от които трябва да стоиш далеч, но пък може би тук е често срещана, защото през лятото е много топло или е просто много лесна за поддръжка, но все пак не намирам логичен отговор защо повечето ходят така. И разбира се – Адидас. Тук е изключително на мода. В Латвия сме свикнали, че къса коса и Адидас е типично за руските гангстери.

Момичетата са изключително стилни. Имайки предвид, че в България живея в малък град, то и тук всички момичета са доста поддържани. Дори и до магазина да отидеш, трябва да си сложиш парфюм и хубави дрехи, а дъждът и снегът не означават, че можеш да си позволиш да не си модерна! Интересно ми беше, че почти всички момичета и жени носят кожени ботуши, но те се нареждат след Адидас и късите мъжки пострижки.

Храната и заведенията са почти същите като в Латвия, с огромното изключение на сиренето, което е във всяко ястие и което ние нямаме. Често срещам и маслини, но тях ги свързвам повече с Гърция. И разбира се – баница! Това е, може би, най-добрата нощна храна на света. Все още си спомням когато я опитах за първи път, беше уникално. От една страна баницата не е нищо сложно и особено, но ми харесва невероятно много!

Света е пълен с луди хора и, разбира се, България си има Джорджано. Сещам се за перфектната половинка за него. В Латвия има една жена, която е толкова луда, колкото него. Кой знае, може би трябва да ги запознем?!

Животът ми тук е истинско приключение. Не съм сигурна, че няколкото месеца, в които съм тук, ще ми бъдат достатъчни, за да опозная България по най-добрия начин, но се надявам, че ще успея!

logo21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *