Ал-Кайда и ИДИЛ. Четвърта част от недостижимия процес срещу дезинформацията

with No Comments

Ал-Кайда се сформира около 1989 година. За основоположник на организацията се смята Осама бин Ладен, който е убит през 2011г. В момента лидер е Айман ал Заухири. Смята се, че основаването й е вследствие на СССР в Афганистан. Ал-Кайта се определя като радикална ислямистка терористична организация – джихадисти. “Джихад” бива определян като свещена война, в името на Аллах, терминът, също така, означава “боря се”. Открива се многократно в Корана, която е свещената книга на мюсюлманкста религия.

Ал-Кайда употребява термина “Kafir”. С него определят всеки, когот убият или преследват. Kafir е арабски термин. В превод означава “невярващ”. В Корана се използва за невярващите в Аллах. Джихадистката организация твърди, че уповава действията си на Корана. Според Ал-Кайда християните се опитват да унищожат ислямът. Те също така са и срещи либералните мюсюлмани (ново, не толкова радикално четене на Корана), шиитите. Ал-Кайда следва сунитската идеология. Следователно, за неверници те обвиняват и преследват и шиитите.

Сунитите (по-голямата част от арабския свят), които са най-голямата мюсюлманска общност (85-90%), вярват, че единственият посредник някога съществувал между Аллах и хората е Мохамед. Шиитите (Ирак и Иран), втора по големина мюсюлманска общност (10-15%), от своят страна издигат в култ и братовчеда на Мохамед Али, след това и неговия брат, тоест те издигат в култ и наследниците на Мохамед. Сунитите и шиитите са в огромен конфликт, който датира от смъртта на Мохамед през 632г. Важно е да се каже, че във всяка една държава в Близкия Изток има и шиити и сунити, които не живеят в мирни отнешения. Част от пролема в Сирия е точно такъв, като Иран подкрепя шиитите. Така от Иранската революция до днес, шиитите успяват да влезнат във властта на Сирия, в която мнозинството е от сунити.

Знамето на Ал-Кайда:

Flag_of_al-Qaeda_in_Iraq.svg__0

 

Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) приема това наименование през 8.04.2013г. Но нека проследим историята на основаването на тази организация, която много хора наричат Ислямска държава.

  • 1999 – основана;
  • 2004 – нарича се “Ал-Кайда в Ирак”;
  • 2006 (януари) – организацията се уголемява, като се обединява с други радикални групи;
  • 2006 (октомври) – “Ал-Кайда в Ирак” се преименува на “Ислямска държава в Ирак”;
  • 2011 – Сирийци започват да се бунтуват срещу правителството на Башар Асад. Ислямска държава в Ирак се пренасочва към сирийските граници;
  • 2013 (април) – организацията навлиза в Сирия, преименува се на “Ислямска държава в Ирак и Леванта”;
  • 2014 (февруари) – ИДИЛ се отделя от Ал-Кайда;
  • 2014 (юни) – ИДИЛ се преименува на “Ислямска държава” (ИД), обявявайки, че вече в широко разпространена навсякъде. Името не е признато от останалите страни, затова се придържаме към наименованието ИДИЛ.

ИДИЛ също следват сунитската идеология. Това, към което се целят е мюсюлманство в целия свят. Изключително радикално прочитане на Корана. Отнво, те не са само срещу западните страни, но и срещу всички други мюсюлмани, които нямат радикални виждания. Всъщност, огромен брой от мюсюлманите изпитват ужас от тях, а и статистиките сочат, че има много повече мюсюлмани убити от ИДИЛ, отколкото християни. Джихадистката организация окозва голямо влиание в конфликта в Сирия, а и не само. Неотдавна ИДИЛ се похвали, че вече са навсякъде.

Знамето на ИДИЛ:

IS-flag

 

Всеки човек, който чете Корана, може да интерпретира текста, така, както той го разбира. Коранът събира в себе си ‘разказите’ на Мохамед. Процесът на четене на свещената книга на мюсюлманите е личен и интимен процес, сякаш Аллах ти говори. Следователно, всеки има право да разбира прочетеното по свой собствен начин. Смята се, че от тук произлиза главният проблем и делене между самите мюсюлмани. Някои разбират свещента книга изключително радикално, други по-либерално и адаптирано за времената, в които живеем. Може би затова не трябва да обединяваме всички мюсюлмани под един общ знаменател.

Предишни статии от поредицата може да откриети тук.

 

jihadtgwg

Not-in-my-name

 

 

 

logo21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *